//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

5 Makanan Untuk Menguruskan Badan

Apabila anda ingin kuruskan badan, memilih menu makanan yang sihat mungkin akan memeningkan anda. Sukar bagi anda untuk mengenal pasti makanan yang dapat membantu anda dalam proses kuruskan badan. Terdapat makanan dapat membantu anda untuk kuruskan badan tetapi tidak mengenyangkan perut anda pada masa jangka yang panjang. Anda tidak perlu runsing, berikut adalah makanan yang bukan sahaja dapat membantu anda kuruskan badan tetapi juga sedap dan mengenyangkan anda.

1. Telur

makankurus1

Sarapan pagi penting jika anda ingin kuruskan badan dan mulakan hari anda dengan makanan yang kaya dengan protein dapat membantu anda untuk kenyang dalam jangka masa yang panjang. Kajian menunjukkan jika bersarapan pagi dengan makanan yang kaya dengan protein seperti telur dapat membantu anda kenyang lebih lama berbanding mereka yang bersarapan dengan makanan berasaskan bijiran.

2. Teh Hijau

makankurus2

Teh hijau bukan sekadar minuman panas dan berperisa. Ianya juaga dapat membantu anda dalam menguruskan badan. Antioksida yang terkandung dalam teh hijau dapat mempercepatkan tahap metabolisme dan pembakaran lemak anda yang dimana dapat mengurangkan indeks jisim badan (BMI) anda. Satu kajian mendapati bahawa lima cawan teh hijau sehari boleh membantu anda menurunkan berat badan dua kali ganda lebih banyak, sebahagian besar di bahagian perut anda.

3. Sup

makankurus3

Mulakan hidangan anda dengan secawan sup dan selera anda untuk makan lebih banyak akan berkurang. Kajian menunjukkan dengan pengambilan makanan yang sama tetapi menjadikannya hidangan sup dan bukannya makanan pepejal akan membuat seseorang kenyang dengan lebih cepat dan dapat mengurangkan pengambilan kalori.

4. Kentang

[ File # csp11172220, License # 2439138 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / rawlik

Betul, kentang tinggi dengan karbohidrat, tetapi dengan menjadikan kentang sebagai hidangan dapat mengenyangkan anda lebih cepat berbanding hidangan lain seperti roti. Jika anda merebus kentang dan kemudiannya biarkannya sejuk untuk seketika, kentang tersebut akan membentuk sejumlah Resistance Starch yang banyak yang dimana mempunyai banyak kebaikkan termasuk dapat membantu anda mengurangkan berat badan dan membantu membakar lebih banyak lemak. Resistance Starch membawa maksud sejenis karbohidrat yang menahan enzim-enzim sepanjang proses pencernaan di dalam usus dan membuat anda merasa kenyang lebih lama.

5. Lada

makankurus5

Menambah lada dalam makanan anda adalah cara yang amat baik untuk meningkatkan tahap metabolisme. Semakin tinggi tahap metabolisme anda, semakin banyak kalori anda bakar walaupun anda dalam keadaan rehat. Bahan aktif (Capsaicin) yang terkandung dalam lada dapat mengurangkan selera makan anda dan mempercepatkan proses membakar lemak.

• Meet the Author ➞ diarikurus0 comments… add one

Leave a Comment

Nak Panduan Kurus PERCUMA? Masukkan Nama & Email 
x