//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

7 Cara Air Kosong Mampu Membuatkan Anda Kurus Yang Anda Tidak Tahu

24.4Kenapa Perlu Minum Air?

Seperti yang kita tahu, air adalah bahan yang penting didalam tubuh badan dan sangat diperlukan untuk enzim bagi penghadaman makanan, pengaliran darah dan peluh atau keringat yang sempurna…

Selain itu, air akan menyeragamkan suhu badan anda dan membawa segala zat pemakanan yang diperlukan keseluruh badan..

Air juga penting untuk semua organ badan berfungsi dan juga untuk proses didalam se-sel badan…

24.2

Air sangat penting kerana berfungsi untuk penghadaman makanan serta pembuangan air serta kumuhan pembakaran lemak (ketone). Minum air yang banyak juga akan membantu masalah sembelit….

Ia juga membantu mengekalkan PH yang seimbang didalam badan anda. PH badan yang asidik akan melambatkan pembakaran lemak…

 

 

1. Jadikan Air Kosong Sebagai Minuman Utama

24.1
Bab ini memang selalu sangat orang pesan. Nampak mudah tapi bila keluar makan di luar sahaja, mulalah mahu order pelbagai air manis. Kuatkan mental anda untuk menolak minum air manis. Amalkan memesan air kosong ketika makan di luar dan sering membawa botol air ke mana sahaja anda pergi.

2. Bawa Botol Air & Tandakan Waktu Anda Perlu Minum

24.3

Ini merupakan tips bagi siapa yang payah sangat mahu minum air kosong. Mahu gunakan botol mineral biasa pun boleh. Caranya, tandakan setiap 1 atau 2 jam anda perlu habiskan banyak mana. Pastikan anda mendisiplinkan diri anda untuk meghabiskan air dalam waktu yang ditetapkan.

3. Sebelum Makan Nasi & Lauk Sedap-Sedap, Minum Dulu Air Kosong

9

 

Cara ini yang paling mudah. Amalkan meminum segelas air 1 jam hingga 30 minit sebelum anda makan. Ini kerana, pengambilan air dapat mengurangkan selera makan. Selain itu, anda dapat mengawal pengambilan makanan dan secara tdak langsung dapat menurunkan berat badan.

4. Biasakan Minum Air Kosong Sebaik Sahaja Bangun Tidur

8
Ini memang penting, selain dapat mengurangkan dapat risiko penyakit lain, minum air kosong sebaik bangun pagi merupakan salah satu cara yang dapat serta membantu anda untuk kurang makan ketika sarapan.
Sediakan terus air botol di tepi katil. Lepas bangun, terus minum dan rasakan sendiri kesegaran kepada badan anda. Tidak sangka bukan, perkara mudah sebegini mampu memberi kesan sepanjang hari.

5. Minum air mengikut kadar berat badan

12

Siapa kata anda perlu minum 8 gelas sehari sudah cukup? Pengambilan aier untuk setiap individu haruslah mengikut kadar berat badan individu itu sendiri. Di setiap 1 liter air untuk setiap 25 kg berat badan individu tersebut. Jika berat badan seseorang menigkat maka kuantiti air yang perlu diminum juga adalah meningkat.

Tips pengambilan air dengan banyak – mulakan dengan kuantiti kecil dulu.

6. Minum Dengan Gunakan Straw

water_glass_straw

 
Sedar atau tidak sedar, jika kita sedang menonton wayang, mudah benar air habis. Begitu jugalah dengan air masak. Bila ada straw maka perasan atau tidak, ia membantu kita untuk menghabiskan air masak.

7. Disiplinkan Diri, Minum Segelas Air Selepas Solat

11

Bagi individu yang beragama Islam, amalkan pengambilan air setiap kali selepas solat 5 waktu. Pastikan anda telah menyediakan sebotol air di tepi anda sebelum solat. Cara ini ,akan menjadi kebiasaan bagi anda setelah solat dan individu yang sering malas serta lupa.
Semua tips yang kami kongsikan ini tidak akan berhasil jika anda tidak konsisten dan sekadar semangat di awal-awal perkara ini dilakukan.

 

 

• Meet the Author ➞ diarikurus1 comment… add one

Leave a Comment

Nak Panduan Kurus PERCUMA? Masukkan Nama & Email 
x