//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Jurulatih Gym Ini Berkongsi Petua Turun Berat Badan Dari 100kg Ke 60kg Dalam Masa 4 Bulan

FRM-100KG-TO-60KGMemiliki berat badan yang ideal, dengan potongan badan yang cantik memang menjadi impian bagi semua orang. Tetapi berapa ramai yang berani hadapi kenyataan bahawa anda sedang berhadapan dengan masalah kegemukan dan pelbagai penyakit serius jika tidak dikawal? Berapa ramai yang sanggup menyahut cabaran untuk kurus demi kehidupan yang lebih sihat dan sejahtera? Pokok pangkalnya adalah kekuatan dan semangat dalam diri sendiri.

Oleh kerana itu, dengan izin daripada salah seorang daripada Team Leader JK1M, iaitu Encik Isa Abdullah yang juga merupakan seorang jurulatih gym, kali ini kami akan kongsikan kepada anda mengenai perjalanan kisah sebenar bagaimana beliau berjaya menurunkan berat badannya dari 100 Kg kepada 60 Kg dalam masa 4 bulan sahaja. Menakjubkan bukan dan itu bukanlah sesuatu yang mustahil baginya. Jadi, jika anda juga ingin turunkan berat badan, inilah masanya untuk anda merealisasikan impian tersebut dengan menjadikan kejayaan Encik Isa Abdullah sebagai inspirasi dan pembakar semangat anda.

Jom kurus!!! Anda juga boleh melakukannya.

Amalan gaya hidup sihat bersama Ketua Pasukan JK1M Kuala Kangsar, Ustaz Norazman Md Noh, Personal Wellness Coach.

Amalan gaya hidup sihat bersama Ketua Pasukan JK1M Kuala Kangsar, Ustaz Norazman Md Noh, Personal Wellness Coach.

Catatan berat sepanjang musim Jom Kurus Edisi 1 dan 2

Menjuarai peringkat kebangsaan kategori lelaki Jom Kurus 1 Malaysia Kevin Zahri, JK1M dua kali berturut-turut untuk edisi 1 dan 2 sememangnya tidak diduga. Matlamat utama sebenarnya adalah mencapai berat badan dan komposisi badan ideal untuk pencapaian peribadi bagi meneruskan gaya hidup sihat dan cergas bersama-sama rakyat Malaysia yang lain.

Berat sebelum menyertai JK1M: 104kg [22 December 2013]

Berat Permulaan: 96.5kg [11 Januari 2014]

Berat Akhir: 56.9kg [23 April 2014]

Berat Semasa: 64kg [23 Mei 2014]

Setinggi-tinggi penghargaan kepada Kevin Zahri atas penyediaan platform Jom Kurus 1 Malaysia (JK1M) kerana memberikan kesempatan ini untuk bersama-sama ribuan peserta di seluruh negara untuk bersama-sama menjalani kehidupan rutin yang lebih sihat dan cergas, serta cuba keluar daripada masalah obesiti yang dihadapi 44% penduduk negara. Terima kasih yang tidak terhingga kepada ketua pasukan Taiping dan Kuala Kangsar serta rakan-rakan seluruh negara yang telah banyak memberi dorongan dan sokongan di dalam mencapai komposisi badan ideal. Cabaran seterusnya adalah mengekalkannya!

2014413114814

Jelajah Gua Tempurung 13 April 2014: Bersama Ketua Pasukan JK1M Taiping, En. Mohd Faiz Hamzah, NAFI Certified Personal Trainer.

Petua turunkan 10kg – 15kg dalam 6 minggu

Senaman ini saya sarankan kepada mereka yang beratnya 80kg ke bawah.
Lakukan senaman 3 kali sehari tanpa henti sehingga minggu ke-6. Dengan hanya kira-kira 30 minit setiap sesi. Contohnya: 6.40pagi, 5.30petang dan 8.30 malam. Masa bersenam boleh diubah suai mengikut keselesaan dan kesesuaian diri.

Langkah 1: Berjalan pantas

Langkah 2: Berlari

Langkah 3: Joging

Langkah 4: Memecut

Untuk sesi 6.40pagi dan 5.30petang: Ulang beberapa kali bermula daripada langkah 1 ke langkah 4 di atas sehingga 30-40 minit. Ianya sesuai dilakukan di luar rumah, padang pusat rekreasi atau trek larian.

Untuk sesi 8.30 malam: Boleh mencuba senaman kardio sama ada berjalan pantas atau berlari pada tanjakan (treadmill) atau berbasikal dengan sedikit latihan kekuatan dengan membuat sebarang angkatan berat. Cadangan: lakukan kardio selama 40 minit dan latihan kekuatan sekadar 10-20 minit.

Bagi mereka yang berat 80kg ke atas (mahupun mereka yang baru memulakan senaman) saya sarankan terlebih dahulu supaya hanya sekadar berjalan seperti biasa sejauh 5km setiap hari terlebih dahulu sehingga hari ke-21 supaya ianya menjadi rutin. Ini berdasarkan pengalaman peribadi saya sendiri – sepanjang 3 minggu yang pertama saya hanya mampu berjalan sahaja.

Saya tidak berupaya berlari mahupun lompat bintang! Pasti semput, tak cukup nafas. Mulai hari ke-22 barulah saya selang-selikan dengan berjalan biasa dengan berjalan pantas. Pada minggu kelima dan keenam barulah saya meningkatkan intensiti kepada berjalan biasa > Joging > berjalan pantas secara berselang seli. Cara ini juga sesuai untuk mereka yang baru memulakan sesi senaman bertujuan menguatkan otot betis dan peha serta mengurangkan kecederaan pada tumit dan buku lali.

Makanlah apa saja jika cukup senaman. Bersama sahabat baik, Pemilik Kay Fitness Studio Sungai Petani, Cik Karmilah Jambo, Ketua Pasukan JK1M Sungai Petani Edisi 1 dan 2.

Makanlah apa saja jika cukup senaman. Bersama sahabat baik, Pemilik Kay Fitness Studio Sungai Petani, Cik Karmilah Jambo, Ketua Pasukan JK1M Sungai Petani Edisi 1 dan 2.

Amalan Pemakanan

Makanlah 5 kali sehari. Jangan sesekali mengabaikan atau mengorbankan masa sarapan mahupun makan tengahari anda. Tak kisah la makan apa saja asalkan cukup senaman. Gandakan pengambilan putih telur, dada ayam atau ikan dalam menu harian [Utamakan pengambilan protein di dalam pemakanan harian]. Kurangkan pengambilan makanan berminyak, manis dan bergaram. Berhenti makan sebelum kenyang. Minum air suam selepas makan untuk memberikan rasa kenyang. Jika ada air sejuk (contoh: jus oren) minum air sejuk sehingga habis terlebih dahulu sebelum menjamah makanan.

Sesi Kardio seperti Zumba, senam robik, tarian moden mampu membakar sehingga 600 kalori dalam 30 minit!

Sesi Kardio seperti Zumba, senam robik, tarian moden mampu membakar sehingga 600 kalori dalam 30 minit!

Kepada mereka yang tidak sukakan aktiviti berjalan atau berlari, bolehlah memilih sebarang aktiviti kardio lain contohnya: zumba, senam robik, melompat tali, berbasikal, aktiviti mendaki, meredah hutan dan sebagainya. Pasti ramai yang suka menari dgn iringan muzik segar, rancak dan terkini.

Jom Kurus dan Cergas! Anda juga boleh melakukannya!

Ketika bersenam haruslah banyakkan bersabar. Bersenamlah mengikut kemampuan masing-masing jangan terlalu memaksa diri. Bersenam dalam keadaan riang gembira. Elakkan sebarang stress. Saya mengucapkan anda semua selamat berjaya, semoga perkongsian ini dapat membantu mencapai berat badan ideal anda.

Jadi, bagaimana anda sekarang setelah baca kisah inspirasi diet Encik Isa Abdullah? Cuba semak semula gaya pemakanan anda selama ini, kekerapan bersenam serta aktiviti fizikal rutin harian. Jika berada dalam keadaan yang membimbangkan dengan berat badan yang berlebihan, inilah masanya untuk anda berubah kepada gaya hidup yang lebih sihat dan bermakna.

 

• Meet the Author ➞ diarikurus13 comments… add one
 • Tak sabar nk ikut jadual yg dicadangkn….

  Reply
 • Hey There. I found your weblog the use of msn. This is a really well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful
  info. Thank you for the post. I’ll certainly return.

  Reply
 • . Saya. perlukan. nasihat untuk. Mengurangkan. Berat badan

  Reply

Leave a Comment

Nak Panduan Kurus PERCUMA? Masukkan Nama & Email 
x