//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Kesan Yoga Terhadap Kesihatan

xo-jane-yoga

Yoga merupakan satu latihan yang merangsang dan memenuhi keperluan mental, emosi dan rohani, dan juga fizikal seseorang individu. Yoga juga dikatakan mampu mengurangkan berat badan seseorang kerana apabila individu berasa semua keperluan mereka telah dipenuhi, ia akan meningkatkan rasa keyakinan diri seseorang, maka kemahuan mereka untuk makan secara tidak langsung akan berkurangan. Selain itu, amalan aktiviti yoga juga mempunyai kebaikan dari sudut lain juga termasuklah meningkatkan tahap kesihatan tubuh badan anda.

Yoga Desktop Background

  1. Meningkatkan Fleksibiliti Anda

Salah satu manfaat pertama dan yang paling jelas apabila anda yoga ialah fleksibiliti yang bertambah baik adalah salah. Semasa di dalam kelas pertama anda, anda mungkin tidak akan dapat menyentuh jari kaki anda, tidak mengapa, anda perlu mencuba setakat yang termampu sahaja. Tetapi, jika anda lakukannya dengan kerap, ia akan longgar secara beransur-ansur . Anda juga akan perasan bahawa sakit-sakit tersebut mula hilang. Walaubagaimanapun, jika anda memaksa tubuh badan anda, ia boleh mengakibatkan ketegangan sendi di bahagian lutut serta peha. Oleh yang demikian, amalkan yoga sedikit demi sedikit serta tidak memaksa tubuh badan anda, supaya tubuh badan anda menjadi fleksibel secara semulajadi dan tidak mendorong kepada masalah-masalah lain seperti ketegangan otot dan sendi.

 

active brunette in yoga position on white isolated background

2. Membina Kekuatan Otot

Yoga juga mampu untuk menguatkan otot. Kekuatan otot juga mampu melindungi kita daripada keadaan seperti artritis dan sakit belakang, selain mampu membantu mengelakkan dari jatuh. Dan apabila anda membina kekuatan melalui yoga, anda akan mengimbangi tubuh badan anda dengan fleksibiliti. Jika anda hanya pergi ke gym dan mengangkat berat, anda mungkin membina kekuatan dengan mengorbankan tahap fleksibiliti. Oleh yang demikian, amalkan yoga di samping aktiviti-aktiviti lain kerana ia juga mampu meningkatkan daya tahan tubuh badan anda.

 

url

3. Menyempurnakan Kedudukan Badan Anda
Kepala anda bagaikan sebiji bola boling – besar, bulat, dan berat. Apabila ia seimbang terus di atas tulang belakang yang tegak, ia akan mengurangkan usaha leher dan otot belakang anda untuk menyokongnya. Anda perlu menggerakkannya beberapa inci ke hadapan, bagaimanapun, dan anda akan mula berasa ketegangan otot-otot. Kehidupan seharian anda diibaratkan seperti memegang tegap sebiji bola boling selama lapan atau 12 jam sehari. Maka, tidak hairanlah anda akan berasa bosan. Walaubagaimanapun, keletihan mungkin bukanlah masalah utama anda. kedudukan yang lemah serta tidak tegap boleh menyebabkan belakang, leher dan otot lain turut mengalami masalah. Jadi, jika anda mengamalkan yoga dalam kehidupan seharian anda, ia mampu membantu anda menegapkan kedudukan anda serta menguatkan lagi tulang serta otot anda.

 

Yoga-Poses-to-Beat-Stress

4. Meningkatkan Aliran Darah

Yoga membantu sistem pengaliran darah anda. Terutama sekali, latihan kelonggaran yang anda belajar dalam yoga boleh membantu peredaran darah anda, terutamanya di bahagian tangan dan kaki anda. Selain itu, yoga juga menyumbang lebih banyak oksigen kepada sel-sel darah anda. Berpusing kedudukan akan membantu darah vena di-pam keluar dari organ-organ dalaman dan membolehkan darah beroksigen mengalir dalam tubuh badan anda. Selain itu, kedudukan secara terbalik seperti ‘headstand’, ‘handstand’ dan ‘shoulderstand’, menggalakkan darah vena dari kaki dan pelvis untuk mengalir semula ke jantung, di mana ia boleh dipam ke paru-paru untuk memberikan oksigen yang segar. Ini boleh membantu jika anda mempunyai bengkak di kaki anda dari jantung atau masalah buah pinggang. Yoga juga meningkatkan tahap hemoglobin dan sel-sel darah merah yang membawa oksigen ke tisu-tisu. Di samping itu, yoga juga boleh mengurangkan ketumpatan darah dengan menjadikan platlet kurang melekit dan dengan mengurangkan tahap kebekuan protein dalam darah. Ini boleh membawa kepada penurunan dalam serangan jantung dan strok kerana darah beku sering punca maut.

• Meet the Author ➞ diarikurus0 comments… add one

Leave a Comment

Nak Panduan Kurus PERCUMA? Masukkan Nama & Email 
x